Wat zijn de eigenschappen van schapenmelk?

Weetjes over schapenmelk

  • Meer vitamine B

  • Bevat duidelijk minder cholesterol dan koemelk.

  • Bevat 2x meer calcium, fosfos en zink dan andere melk.

  • Vetbolletjes zijn fijner en kleiner dan die van koemelk. Zo kan deze sneller verteerd worden door ons lichaam.

  • Schapen en geiten verteren caroteen. Dit geeft hun melk de typische witte kleur en koemelk en kaas hun gelige.

  • Mensen verwachten dat schapenijs een scherpe smaak heeft. Dit komt doordat ze het vaak verwarren met geit, maar die melk bevat als enige caprinezuur. Schapenmelk heeft geen zure smaak en bevat daarbovenop meer melksuiker.

  • De eiwitten zijn hele korte ketens van aminozuren. Dit vermakkelijkt het afbreken (verteren). Ondanks een hoger eiwitgehalte dan koemelk is schapenmelk beter geschikt voor mensen met een allergie of intolerantie aan koemelk. Die allergiën worden veroorzaakt door A1 caseïne, schapenmelk bevat veel A2 caseïne.
    PAS OP! Niet te verwarren met lactoseïntollerantie!

vergelijkende tabel melk

Water Vet Caseine Wei eiwit Lactose As
Schaap 82.0 7.6 3.9 0.7 4.8 0.9
Mens 87.1 4.6 0.4 0.7 6.8 0.2
Koe 87.3 4.4 2.8 0.6 4.6 0.7
Buffel 82.2 7.8 3.2 0.6 4.9 0.8
Geit 86.7 4.5 2.6 0.6 4.4 0.8
Paard 88.8 1.6 1.3 1.2 6.2 0.4
Rat 79.0 10.3 6.4 2.0 2.6 1.3
Ezel 88.3 1.5 1.0 1.0 7.4 0.5
Rendier 66.7 18.0 8.6 1.5 2.8 1.5
Kameel 86.5 4.0 2.7 0.9 5.4 0.7